foto: Tanja Hoogerheijde.


Uit: Het eiland van de wolken,
illustratie Anne Horjus.

Robbert Jan Swiers (Middelburg 1959)
 

Wie is Robbert Jan Swiers?

Robbert Jan Swiers is op 4 januari 1959 geboren in Middelburg. Hij heeft daar op school gezeten en veel gespeeld. Toen dat niet meer mocht ging hij voor onderwijzer leren. Zo kon hij toch dicht bij de kinderen blijven. Helaas, na een jaar voor de klas te hebben gestaan, waren de kinderen op… Ja, dat was heel erg. In die tijd, zo’n vijfentwintig jaar geleden, waren er veel te veel onderwijzers en kwamen er steeds minder kinderen. Dat is nu wel anders. Toen is hij maar op een kantoor gaan werken. Het had gelukkig nog wel met scholen te maken, dus Robbert Jan kwam zo’n tien jaar lang nog heel regelmatig op basisscholen. Omdat er altijd al verhalen in zijn hoofd zaten, ging hij ze zo’n vijftien jaar geleden ook maar eens opschrijven. Eerst waren dat verhalen voor grote mensen; daar heeft hij in Zeeland tweemaal een prijs mee gewonnen. Daarna ging hij vooral voor kinderen schrijven. Zijn eerste boeken kwamen uit in 1994 en inmiddels zijn er meer dan vijfendertig verschenen. Robbert Jan werkt vooral voor de Uitgeverijen ThiemeMeulenhoff, Zwijsen en Maretak.

Hij werkt ook graag met vaste illustratoren, zoals Helen van Vliet. Haar tekeningen zie je in de kantlijn. Helen heeft een hele herkenbare stijl, die mooi aansluit bij de sfeer die Robbert Jan in deze boeken wil oproepen. De prentenboeken die hij maakt, doet hij samen met Anne Horjus; daar kom je ook voorbeelden van tegen. Anne werkt veel met olieverf en zijn composities zijn vaak vanuit een verrassende invalshoek gemaakt.

Robbert Jan woont in Middelburg. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.


Enige publicaties van zijn hand:
Kinderboeken: De maan krijgt blauwe plekken (1994), Schimmelkaas en koude thee, (1995), Het is de bassist!, (1996), in het Duits vertaald onder de titel Backstage feelings (1999), De vioolbouwer, (1997), Een pleegzus op proef, (1998), Spierpijn, (1999), Lang leve de Dwarsstraat, (2000), Het eiland van de wolken, (2001), De terugkeer van de Vikingen, (2001), Frenkie en de kapitein, (2002), De klokkenmaker en de tijd, (2002), Jonas zoekt de lente, (2002); Zeemeerminnen en veenfeeksen (2003), Verboden muziek (2003), De Milde Maerten (2004), Echo en het monster (2004), Een gemeen spel (2004), Tim zoekt een schat (2005), Storm over Klein Bonaire (2005).